Netko bi mogao pomisliti da nemam pametnijeg posla nego pisati o Americi.

Nikada prije nisam toliko pažnje posvećivao Amerikama kao što to činim sada. I šteta što nisam. Američke zemlje svijet su za sebe. Zaista.

Koliko to vrijedi za Amerike općenito toliko to posebno vrijedi za Sjedinjene Države. Ta zemlja ima izuzetno bogatu povijest s obzirom na kratak vijek postojanja. SAD su izuzetno zanimljive. Toliko različitosti, posebnosti i kontrasta!

Upravo će donja slika to pokazati. Poslije kršćanstva kojeg ispovjeda većina Amerikanaca, islam je u čak 20 saveznih država druga religija po broju sljedbenika.

Rozom bojom označen je judaizam. Crvenom hinduizam, a bahai su druga vjerska skupina u samo jednoj zemlji.

Posebno je zanimljiva činjenica da je budizam druga vjera u čak 13 saveznih država. Uglavnom na zapadu Sjedinjenih Država.

SAD je izuzetno šarolika kada su u pitanju vjerske zajednice i njihova brojnost te raznovrsnost.

Pojedinačno gledano, katoličanstvu pripada trećina Amerikanaca. To je najbrojnija vjerska skupina. I u konstantnom je porastu. Posebno zahvaljujući Hispanoamerikancima. Islam se posebno širi među crnačkim stanovništvom. Budizam se širi bjelačkom populacijom iako mu uglavnom pripadaju Kinezi, Kmeri, Vijetnamci, Japanci, Tajlanđani i ostali Azijati.

Bit će zanimljivo vidjeti strukturu stanovništva po vjeroispovjesti za 20 godina, primjerice.

Komentiraj